Programme LISA Summer Academy 2025



Sunday Aug. 24 th	Welcome evening TWINCORE: Lobby, Terrace	
16:00-17:00	Registration, welcome	
17:00-19:00	Happy hour: drinks and snacks	
Monday Aug. 25 th	Pathogen sensing, mouse models, PhD Programs (HBRS), career - TWINCORE: Seminar room 0020	
	Ulrich Kalinke	Welcome & Overview
09:00-10:15	Ulrich Kalinke	Plasmacytoid dendritic cells in antiviral defense
00.00 10.10	ТВА	TBA
10:15-10:45	Coffee Break (30 n	ninutes)
10:45-11:45	Niko Föger	Novel regulatory themes in TLR4-mediated inflammation
	Jenny Kühne	Genetic mouse models
12.00-13:30	Lunch with Speakers (90 minutes)	
40.00.44.00	Susanne Kruse, Gaby Froriep	HBRS PhD Programs, Mol Med PhD Program, Reg. Sciences PhD Program, ZIB PhD Program
13:30-14:30	PhD Students (Angela, Aparna, Athira)	"How to find a PhD program": Experience reports and discussion
14:30-15:00	Coffee Break (30 minutes)	
15:00-16:00	Orientation Tour MHH campus - Susanne Kruse	
16:00-17:00	ТВА	ТВА
17:00-18:30	LISA invites: Snacks, happy hour	
Tuesday Aug. 26 th	Induction of pathogen-specific immunity TWINCORE: Seminar room 0020	
9:00-10:00	Berislav Bosnjak	Insights in pathogen-specific immune responses using CRISPR/Cas9 system
	Axel Schambach	Genetic modification of stem cells
10:00-10:15	Coffee Break (15 minutes)	
	Nico Lachmann	Macrophages meet regenerative science and infection medicine

16:00-17:00	ТВА	ТВА
17:00-18:30	LISA invites: Snacks, happy hour	
Tuesday Aug. 26 th	Induction of pathogen-specific immunity TWINCORE: Seminar room 0020	
9:00-10:00	Berislav Bosnjak	Insights in pathogen-specific immune responses using CRISPR/Cas9 system
	Axel Schambach	Genetic modification of stem cells
10:00-10:15	Coffee Break (15 minutes)	
	Nico Lachmann	Macrophages meet regenerative science and infection medicine
10:15-11:45	Sarina Ravens	Development and postnatal maturation of gamma delta T cells
	Lennart Rösner	T-cells and antigen-presenting cells in chronic cutaneous inflammation
11:45-13:15	Lunch with Speakers (90 minutes)	
	Georg Behrens	Immunity against SARS-CoV-2
13:15-14:45	Kyeong-Hee Lee	Immune modulation by regulatory B cells
	Abel Viejo-Borbolla	Learning from viruses: viral modulation of cytokine activity
14:45-15:00	Coffee Break (15 minutes)	
15:00-16:30	Students Poster Presentation I (Annett Ziegler/Andreas Pavlou)	
16:30-17:30	ТВА	ТВА
17:30-18:30	LISA invites: Snacks, happy hour	

Saturday, Aug. 30 th		
15:00-17:00	City Tour Hannover	
17:30 - open end	"Beer garden" Seebiergarten Maschsee, get together with HBRS students	

FREE

	Sept. 1st – Sept. 5th		Lab Rotations I
	ТВА	Key Note Speaker	ТВА
	Thursday Sept. 4th TC room 0020 & lobby	17:00-18:00	Closing remarks, round table discussion & Feedback
		18:00-19:00	LISA invites: Happy Hour & Snacks

Sunday, Aug. 31st

Wednesday Aug. 27 th	Infection of organs TWINCORE: Seminar room 0020	
	Armin Braun	Neuroimmune interactions in allergic asthma
9:00-10:00	Anna-Maria Dittrich	Characteristics, determinants and modulation of CF lung inflammation
10:00-10:30	Coffee Break (30 n	ninutes)
	Camille Andrieu	Treatment challenges of chronic Pseudomonas aeruginosa infections
10:30-12:00	Markus Cornberg	Biological impact of HCV cure – LongHepC?
	Till Strowig	Exploring colonization resistence to prevent infections
12:00-13:30	Lunch with Speakers (90 minutes)	
	Matthias Lochner	Targeting of the mucosal microenvironment in infection and inflammation
13:30 -15:00	Guntram Grassl	Intestinal glycans and their interaction with commensal and pathogenic bacteria
	Manuela Büttner	Organoids: Bridging the gap between in vitro models and cutting-edge research
15:00-15:30	Coffee Break (30 minutes)	
15:30-17:30	Students Poster Pr	resentation II (Annett Ziegler/Andreas Pavlou)
19:15-21:30	GOP Varieté Theatre	
Thursday, Aug. 28 th	Genetic and environmental impact on infection TWINCORE: Seminar room 0020	
	Nataliya Di Donato	Detection of genetic susceptibility to infectious diseases
09:00-10:00	Daniel Depledge	On the contribution of varicella zoster virus genetics to disease pathogenesis and attenuation
10:00-10:15	Coffee Break (15 minutes)	
10:15-11:45	Students Poster Presentation III (Annett Ziegler/Andreas Pavlou)	
11:45-13:15	Lunch with Speakers (90 minutes)	

16:15-18:45	LISA invites: Barbecue at TWINCORE	
Friday, Aug. 29 th	Intervention strategies TWINCORE: Seminar room 0020	
9:00-10:00	Theresa Graalmann	Autoimmunity
	Andreas Pavlou	Orchestration of antiviral responses within the infected central nervous system
10:00-10:30	Coffee Break (30 minutes)	
	Carlos Guzmán	Cyclic-di-nucleotides: promising tool to activate DC and promote humoral and cellular responses post vaccination
10:30-12:00	Luka Cicin-Sain	An inflation of memory CD8 T cells upon herpesvirus infections – is it good or bad?
	Benjamin Vollmer	CryoEM of (viral) membrane fusion proteins
12:00-13:30	Lunch with Speakers (90 minutes)	
13:30-15:00	Britta Eiz-Vesper	Allogeneic T cells with natural and artificial specificities for treatment of viral complications and malignant diseases
	Saumya Dileep Kumar	Big Data in Immunology: How to make the most of it
	Nishanth Gopala Krishna	Regulation of immune responses by deubiquitinating enzymes

Students Poster Presentation IV (Annett Ziegler/Andreas Pavlou)

Lab Rotations II

Workshop:

Single cell RNA sequencing (scRNAseq)

Matthias Bruhn,

Felix Mulenge &

Abdus Salam

13:15-16:15

15:00-15:30

Sept. 8th - Sept. 12th

Coffee Break (30 minutes)